• Vliegende Hollander by night

Voor Altied Jong: hét nieuwe festival voor ouderen

Je bent zo jong als je je voelt! Een paar kraampjes in de Noordstraat van Axel, Nationale Ouderendag en meer mensen dan verwacht… Dit waren de factoren die nodig waren om op het idee te komen voor een festival speciaal voor 60 plussers. Zaterdag 5 oktober vindt het festival Voor Altied Jong plaats door heel het centrum van Axel, georganiseerd door ondernemersvereniging Axclusief. Wij spraken één van de medeorganisatoren Ingeborg Spuesens over dit (bijna) nieuwe evenement.

Nationale Ouderendag

“Het idee is eigenlijk vorig jaar ontstaan door een mini versie van het festival. Hierbij waren in een korte tijd eigenlijk best wat leuke dingen georganiseerd in het centrum en daar kwamen meer mensen op af dan we dachten.”

Deze dag was vorig jaar georganiseerd in verband met de jaarlijkse Nationale Ouderendag. Toen kwamen de ondernemers op het idee om dit jaar groter uit te pakken en met meer voorbereidingstijd. Nou, dat is gelukt! Het centrum van Axel staat 5 oktober helemaal in het teken van 60 plussers en leuke activiteiten die overal plaatsvinden.

Route van het treintje.

Treintje

Op 5 oktober bestaat het programma uit verschillende activiteiten. Zo rijdt er bijvoorbeeld een treintje door het centrum Axel en langs de molen en watertoren! Ja je hoort het goed een trein! Dus allemaal instappen en rijd een rondje of gebruik het gewoon als vervoersmiddel naar het centrum. Het treintje rijdt de hele dag dezelfde route en je kan op- en uitstappen waar je wilt. De haltes zijn: halte Noordstraat/Molenstraat, Bastionstraat, halte Trefpunt, halte Wintertuin, halte De Vurssche, halte Watertoren en halte Gregoriuscentrum.

Er zijn op 2 verschillende locaties optredens, kijk voor tijden op het programma. Je kunt vrolijk meezingen met de sing-a-long of de voetjes van de vloer tijdens een volksdans. Je kunt genieten van de laatste trends bij een modeshow van lokale ondernemers, of de  klederdracht van toen nog eens bewonderen op de catwalk. Verder is er een mix van kraampjes van diverse ondernemers, van (streek)producten tot informatie over leuke activiteiten voor de vitale 60 plusser. In het Gregoriuscentrum kun je de hele dag biljarten. Natuurlijk is Museum het Warenhuis ook geopend, daarnaast kan er bij de Stadsmolen van Axel molenbrood geproefd worden. In de Watertoren kunnen mensen bier proeven. Veilig Verkeer Nederland is ook aanwezig met een cursus voor de scootmobiel en voor veiligheid op de e-bike. Aanmelden kan via www.axel.nl. Toneelvereniging ’t Spektakel is ook aanwezig op meerdere plekken.

Leugen bankje

Er wordt ook een bankje onthult in de Noordstraat “het Leugen Bankje”. Het is een boombankje, wat om een boom komt te staan. Een bankje waar mensen samenkomen om het laatste nieuws met elkaar uit te wisselen. Er is een wafelkraam aanwezig waar je heerlijke wafels kunt halen en natuurlijk is er voldoende lokale horeca in Axel.

Sneukeltocht

Na afloop van het event kunnen mensen nog mee doen aan de ‘sneukeltocht’.  Dit is een tocht, waarbij je met een verteller naar verschillende horeca gelegenheden gaat. Het is geen tocht, waarbij veel gelopen moet worden. De langste afstand is 8 á 9 minuten lopen en dan loop je in een rustig tempo, dus iedereen kan meedoen. Meedoen kost €17,50. Aanmelden kan bij Isabel Zeegers, via shabel@zeelandnet.nl of telefonisch: 06-40436292.

Ingeborg: “Ik verwacht een leuke en informatieve dag. Ik denk dat onze doelgroep zich vaak niet aangesproken voelt bij andere evenementen. Terwijl zo’n evenement wel goed is om te laten zien dat je, ook al ben je 60+, nog steeds een leuk en makkelijk leven kunt hebben. Er zullen daarom ook veel kraampjes staan met informatie voor de vitale 60 plusser. Anytime geeft demo’s van leuke bewegingsactiviteiten. Na deze dag kunnen mensen ook proeflessen volgen. Misschien ontstaan er nog wel vriendschappen tijdens deze dag. Het festival is niet perse gericht op eenzaamheid, maar het is wel een thema wat de aandacht verdient. Ik ben tevreden als onze bezoekers een leuke dag hebben en genieten van alle activiteiten”

Het volledige programma kan je hier onder bekijken in de flyer. Aanwijzingen voor aanmelden voor de cursussen van Veilig Verkeer Nederland staan hier ook in.