• Vliegende Hollander by night

De nieuwe muurschildering in de Brouwerijstraat

Misschien heb je het afgelopen week wel gezien, maar in de Brouwerijstraat in Terneuzen zijn ze druk bezig geweest. Vincent van Leeuwen – ook wel bekend als Vrouw van Rinus – is hier bezig met een prachtige muurschildering. Hij is benaderd door Wout den Doelder – de stadsmanager van Terneuzen – met de vraag of hij de donkere steeg wilde opfleuren. Wout is regelmatig in de binnenstad te vinden en houdt zich bezig met het straatbeeld van Terneuzen. Hij zag deze plek en dacht: “dit kan gezelliger.”

“Eerder heeft Wout gevraagd aan mij of ik het Brugpad wilde beschilderen en daar zijn veel leuke reacties op gekomen. De vraag werd bij mij neergelegd of ik dit ook in de Brouwerijstraat wilde doen. Daar kon ik natuurlijk geen nee op zeggen. De muur zelf was al wit, dus dat was mijn vertrekpunt. Het idee was om een vergadering uit de jaren 50/ 60 te schilderen.”

Vrouw van Rinus brouwerijstraat terneuzen

Vrouw van Rinus

Vincent is geboren in Oostburg en opgegroeid in Terneuzen. Op jonge leeftijd had hij al een passie voor tekenen. Hij is daarom ook naar de kunstacademie gegaan om hierin verder te groeien. Vincent is illustrator; hij maakt decoratieve schilderijen, kinderboekjes en nog veel meer!   

Maar waar komt de naam Vrouw van Rinus vandaan? Vincent wilde graag een luchtige en humoristische naam voor zijn onderneming. “Op een dag werd mijn toenmalige vriendin gebeld door een gelovige vrouw. Die vrouw bleef maar praten en praten over aardbeienjam. Mijn toenmalige vriendin bleef natuurlijk uit beleefdheid hangen, maar wilde het gesprek beëindigen. Ze vertelde “dat ze niet de vrouw van Rinus was” en ze hing op. Deze uitspraak van haar is altijd bij mij blijven hangen. Een ludieke naam, waarbij de mensen vraagtekens zetten.”

Vincent is afgelopen weekend bezig geweest aan de muurschildering in de Brouwerijstraat, het is bijna af! Heb jij de schildering al gezien?