• Vliegende Hollander by night

Wat doet een ICOON voor een stad?

Een bezoekje aan Parijs of Rome, of wat dacht je van een weekendje London? Als je een citytrip doet, ga je zéker naar het icoon van de stad. Je maakt natuurlijk een foto om aan je vrienden en familie te laten zien want anders “ben je er niet echt geweest”, toch? Zo’n icoon is dus leuk voor de tourist. Maar wat doet een icoon zoals de Eiffeltoren, het Vrijheidsbeeld of de Tower of London voor een stad?

De aantrekkingskracht van een stad met een icoon, is groot. Voor lange tijd zijn iconen van steden gebruikt om de kracht van een stad te laten zien. Door het vervagen van de grenzen en de globalisering, zijn steden het middelpunt geworden van onze samenleving. Daarmee zijn de stadsiconen nóg belangrijker geworden. Met een icoon is direct duidelijk om welke stad het gaat. Daarom is het belangrijk dat het icoon van een stad authentiek is. Het icoon representeert de cultuur, de ideeën en alles waar de stad voor staat. Goede iconen dragen een mening en gevoel uit.

Naast het beeld dat een icoon uitstraalt, geeft het ook meer bedrijvigheid in steden. Souvenirwinkeltjes maken gretig gebruik van het beeld van een icoon, restaurants profiteren van de bezoekers en er vindt meer recreatie plaats. Een park rondom het icoon is een fijne plek voor inwoners en toeristen om te vertoeven. Activiteiten zoals wandelen, sporten, yoga, picknicken, ontmoeten en spelen maken het een plek waar je even helemaal tot rust komt. Het is een fijne omgeving waar jong en oud, inwoner en bezoeker graag komt. Een plek waar iedereen zich in kan herkennen, en waar iedereen zich fijn bij voelt.

Bekende iconen
We bekijken een aantal iconen van steden die de juiste mix hebben gevonden en een succes zijn geworden.

Brussel
Niet zo ver hier vandaan, staat een iconisch beeld, het Atomium in Brussel. Het kunstwerk werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1958 en zou maar zes maanden blijven staan. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het monument te laten staan. Het Atomium staat in het teken van leren en het opdoen van kennis. Kinderen kunnen er spelenderwijs leren en mensen kunnen elkaar ontmoeten in het nabijgelegen park. Het is een plek waar exposities plaatsvinden en het Atomium heeft een prachtig uitzicht over Brussel op vijf verschillende punten. Heb jij de vijf uitzichten al gezien? En vergeet vooral niet door het park te lopen, dit is ook een mooi stukje natuur.

Atomium: Photo by Daniel Cañibano on Unsplash

Parijs
Als we een stukje meer naar het zuiden reizen, komen we bij een van de meest romantische steden van de wereld, Parijs. Als je aan deze stad denkt, denk je gelijk aan de Eiffeltoren. Het is het symbool van Parijs. Je krijgt een gevoel van romantiek en liefde. Het is een bekende plek waar mensen de liefde vinden en elkaar het ja-woord geven. En wat dacht je van het uitzicht als je boven in de Eiffeltoren bent? Het imago van de Eiffeltoren is zacht, lief en romantisch. Parijs is niet voor zomaar de stad van de liefde. Dit is ook wat Parijs wil uitstralen, de Eiffeltoren onderstreept dit gevoel. Onder de Eiffeltoren zijn vele souvenirkraampjes opgezet, eettentjes geopend en er is veel recreatie. Wat dacht je van even lekker zonnen op het gras bij de romantische toren of lekker picknicken met je geliefde?

Toren van Pisa; Photo by Jakob Owens on Unsplash

Pisa
We reizen verder naar het zuiden, naar Italië, waar de toren van Pisa staat. De toren van Pisa is eigenlijk een lucky shot geweest. De stad Pisa werd wereldberoemd enkel vanwege de scheve toren! In het kleine stadje Pisa staat de toren die per ongeluk scheef is komen te staan door slechte fundering. Je kent de foto’s wel waarbij mensen de toren tegenhouden zodat hij niet omvalt. De stad Pisa heeft ervoor gekozen om de toren zo te laten staan, omdat het een uniek imago heeft. Het is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister waar je ook de enige echte foto kunt maken waarop je de toren tegenhoudt. Of kun je iets creatievers bedenken?

New York, New York
We gaan de oceaan over, naar de andere kant van de wereld. In the Big Apple staat het vrijheidsbeeld. Dit beeld staat voor gastvrijheid naar immigranten en vreemden toe, zoals ook in de naam vermeld staat. Het icoon straalt een symboliek uit in de Verenigde Staten. Het is een van de meest beroemde standbeelden ter wereld. De stad geeft je het gevoel dat je alles kan en dat alles mogelijk is. Het succes van het monument was niet gepland. Het vrijheidsbeeld werd namelijk cadeau gedaan door Frankrijk ter ere van de onafhankelijkheidsverklaring en de vriendschap. Ook hier moet je een foto hebben gemaakt en even van het uitzicht hebben genoten. Daarnaast kun je nog met de rondvaartboot over de rivier varen, waar je uitleg krijgt over de omgeving, geschiedenis en interessante highlights. En natuurlijk mag je de souvenirwinkeltjes niet vergeten. Hier is goed te zien dat er veel bedrijven zich bezighouden met het trekken en helpen van toeristen om hun bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.

Vrijheidsbeeld: Photo by Avi Werde on Unsplash

En nu wij!

Het ICOON van Terneuzen wordt dé toeristische trekpleister! Fase één is achter de rug, de inwoners konden hun foto, schets of ontwerp voor het ICOON insturen. In fase twee is het de beurt aan architecten en ontwerpers. Zij worden uitgedaagd om zich aan te melden voor het maken van een echt ontwerp voor het ICOON van Terneuzen. Deze ontwerpen zullen worden getoetst op verschillende punten, zoals de technische haalbaarheid en het creatief concept. De inwoners die hun ideeën hebben ingestuurd, mogen stemmen op hun favoriete ontwerp. Het ontwerp met de meeste stemmen zal gerealiseerd worden.

Hoe het ICOON van Terneuzen eruit komt te zien, is dus nog een verrassing. De tweede fase is van start gegaan en Terneuzen is op zoek naar enthousiaste ontwerpers en architecten! Ben jij degene die het winnende ontwerp bedenkt?

Voor meer informatie kijk op www.icoonterneuzen.nl