• Vliegende Hollander by night

“We moeten de Havendagen koesteren”

Vrijwilliger en bestuurslid van de Havendagen Hans van Leeuwen vertelt over het maritieme evenement van het jaar in Terneuzen

Er vinden in Terneuzen heel wat evenementen plaats. Die kunnen niet zonder vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Hans van Leeuwen. Hij zit in het bestuur van de Havendagen. Hij vertelt wat de Havendagen nou zo leuk maakt én waarom hij vrijwilligerswerk doet.

Hans heeft altijd in de maritieme sector gewerkt. “Ik heb toch gauw 3.000 schepen naar Gent gestuurd in mijn tijd,” vertelt hij of het de gewoonste zaak van de wereld is. “Dat was hard werken en lange dagen, maar geen stress, hoor.”

Vissersbootjes
De liefde voor het maritieme zat er al vroeg in bij Hans. “Ik ben in de binnenstad van Terneuzen geboren en toen ik jong was, ging ik al naar de vissersbootjes kijken. Dat vond ik zo mooi.” Na een eerste vakantiebaan in de maritieme sector heeft dat wereldje hem nooit meer losgelaten – hij heeft altijd in de maritieme sector gewerkt. “Ik heb toch gauw 3.000 schepen naar Gent gestuurd in mijn tijd,” vertelt hij of het de gewoonste zaak van de wereld is. “Dat was hard werken en lange dagen, maar geen stress, hoor.”

Vanaf dag één betrokken
39 jaar geleden vonden de Havendagen voor het eerst plaats en vanaf dag één was Hans betrokken. Dus ook in zijn vrije tijd is het een en al maritiem. Eerst hielp hij om rondvaarten voor Stichting de Zonnebloem te organiseren. Later werden dat rondvaarten voor iedereen. Er is in die tijd veel veranderd. “We hadden toen een paar marktkraampjes staan. Nu hebben we twee gigantische feesttenten.” Maar sommige dingen zijn nog precies hetzelfde. “Hoeveel muziek of entertainment er ook is, het belangrijkste is het maritieme gedeelte. We hebben sleepboten. Die spuiten metershoge waterstralen en je kunt er op meevaren. Er zijn rescue demonstraties met een SAR helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen, reddingsboot Zeemanshoop van KNRM-station Breskens en een sleepboot van Multraship en sinds 2018 is er sloep roeien.”

Vrijwilligers
Hans is als bestuurslid verantwoordelijk voor de maritieme zaken van het festival. Dat doet hij met een hechte club vrijwilligers. “We hebben in mijn groep een mannetje of acht. En zo heeft elke afdeling (de tenten en het entertainment, bijvoorbeeld) z’n eigen clubjes. De vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk, want daar draait je festival tenslotte toch op. We zorgen ervoor dat het gezellig werken is. Daardoor blijven de mensen ook. We moeten nu aanmelders daardoor nu soms teleurstellen. Er is niet zo veel verloop.”

Kippenvel
Van de Havendagen als geheel krijgt Hans zelf niet zoveel mee. Hij is dan te hard aan het werk. Rondvaarten regelen samen met zijn vrijwilligers. Maar dat maakt niet zo heel veel uit. Hij haalt heel veel voldoening uit wat hij doet. “Ik kom de hele dag bekenden tegen die meevaren en mijn collega’s ook. Dat is hartstikke gezellig. En we hebben ook echt mooie momenten. Vorig jaar ook weer. Toen kon er gehandicapte jongen meevaren. Die steekt dan na afloop z’n duim naar ons omhoog. Nou, dan krijg je wel even kippenvel! Dat is echt prachtig. Dat we zo’n jongen zo blij kunnen maken! Die rondvaarten op de historische sleepboten zijn natuurlijk ook prachtig. Je ziet Terneuzen eens op een totaal andere manier, zo vanaf het water en wanneer je dan dichtbij een zeeschip bent, maakt dat toch ook wel even indruk. Van dichtbij zie je nog beter hoe groot zo’n schip is. Voor drie euro vaar je al mee. Dat zie je verder toch nergens! We hebben ook veel herhaalbezoek. Mensen zeggen: ‘Tot volgend jaar’ tegen ons als ze van boord gaan. Die komen hier jaar na jaar na jaar. Geweldig toch! Daar doen we het voor!”

Vlootschouw en sloeproeien
Maar Hans heeft meer onderdelen waar hij enthousiast over is. “De vlootschouw. Wanneer ze gaan spuiten met de brandblusinstallaties dan is dat ook heel indrukwekkend.” Dat er al een goed programma staat, wil niet zeggen dat er niet wordt vernieuwd. “Vorig jaar hebben we voor het eerst sloeproeien aan het programma toegevoegd. Er kwam een ploeg of twintig. Dat levert dus gelijk weer een nieuw publiek op dat ook allemaal naar Terneuzen komt en ziet hoe mooi het hier is. Daar zijn we erg gelukkig mee.”

Terneuzen op de kaart
Zoals gezegd krijgt Hans zelf weinig mee van de havendagen. We vroegen hem of er andere evenementen zijn waar hij van geniet. “De start van de Scheldeprijs vind ik altijd leuk en de ballade vind ik altijd heel gezellig zo met die muziek. O, en Ride for The Roses  en Marathon Zeeuws-Vlaanderen moet ik ook niet vergeten. Maar mijn absolute favoriet is toch de Havendagen, hoor. We moeten de Havendagen koesteren. We zetten daarmee Terneuzen op de kaart voor bewoners en voor toeristen.”