• Vliegende Hollander by night

We voelen ons bevoorrecht met zo’n prachtig instituut van 60 jaar oud

Hij -en met hem de vrijwilligers van Porgy & Bess- voelt zich bevoorrecht met ‘zo’n prachtig instituut van 60 jaar oud’. Porgy & Bess is in de loop van de tijd volgens Hans Zuiderbaan, voorzitter van de programmastichting, uitgegroeid tot “een veelzijdig cultureel instituut dat gedreven wordt door een bonte schakering aan betrokkenen, vrijwilligers, bestuurders, programmeurs, barmedewerkers, kassabemanning, geluidsmensen, communicatie- en publiciteitsmensen en niet te vergeten … ons publiek.”

“Ik ervaar het als een grote verantwoordelijkheid en gelukkig vaak een groot genot”, vertelt Hans. “Zoals onlangs bij het slotconcert van Mathieu van Bellen’s Scaldis Kamermuziekfestival. Samen met een uitverkochte zaal genoot ik van muziek van uitzonderlijk hoge kwaliteit en intensiteit. Ik geniet daarbij nog het meest van het enorme enthousiasme van het ademloos luisterende publiek. Daar doen we het met z’n allen allemaal voor.”

Het was in november 1973 dat Hans in aanraking kwam met Porgy & Bess. “Toen kwamen we in Terneuzen wonen en we bezochten meteen geregeld Porgy & Bess. Als student was ik al jaren gewend geweest een stamcafé te bezoeken en Porgy & Bss was een heel mooi stamcafé, eentje met een zeer bijzondere kroegbaas, Frank Koulen, en ook nog eens met live muziek. Na een aantal maanden kwam ik op een mooie dag thuis van mijn werk en trof daar Frank met een flesje bier op de bank aan. De reden van zijn bezoek? De voorzitter van de jonge stichting JESS, Jazz Evenementen Schelde Stichting -de toenmalige directeur van Dow- moest terug naar Amerika en zijn opvolger had helemaal niks met jazz en voelde er dan ook niets voor om dat van hem over te nemen. Of ik dat dan wilde doen? Ik was totaal overvallen, kende nog niemand hier, maar stemde toch in. Zo ben ik erin gerold.”

Hans is nu voorzitter van de Stichting Porgy & Bess Programma. “Na het overlijden van Frank in 1985 hebben we met een aantal vrienden van Porgy & Bess de Stichting Porgy & Bess opgericht en daarmee hebben we het pand gekocht, helemaal opgeknapt en er een cultuurpodium van gemaakt. Sindsdien ben ik voorzitter.”

Wat Porgy & Bess zo krachtig maakt is dat “het een door vrijwilligers gerund podium is met een heel intieme atmosfeer. Daarbij zien we kans om met die vrijwilligers professionele kwaliteit te leveren. We zijn heel veelzijdig met enerzijds een kwalitatief hoogwaardig programma met verschillende disciplines -jazz, klassiek, blues, rock, country- maar ook literaire optredens. Daarnaast bieden we een podium aan andere organisaties zoals de Alliance Française, de Toneelgroep Terneuzen, veel plaatselijke semiprofessionele en amateurbands, maar ook een popquiz, een wielercafé en talloze andere evenementen. Op die manier bedienen we een zeer gevarieerd publiek en bieden we tevens een podium aan lokale muziekbeoefenaars. Het afgelopen seizoen hebben we 90 evenementen gehad in een tijdsbestek van ongeveer 9 maanden. We vervullen daarmee dus een heel belangrijke rol in het culturele leven van Terneuzen en Zeeland met een aanbod dat andere podia niet hebben”, aldus Hans.

 

Foto Hans Zuiderbaan door Eddy Westveer