• Vliegende Hollander by night

Terneuzen en de Vliegende Hollander

Veel inwoners kennen de stad Terneuzen als de stad van De Vliegende Hollander. Volgens de overlevering zou de hoofdpersoon in het verhaal van De Vliegende Hollander, kapitein Willem van der Decken, uit Terneuzen afkomstig zijn. Cultuurwetenschapper Agnes Andeweg heeft in 2015 onderzoek gedaan naar de link tussen Terneuzen en de Vliegende Hollander. Uit haar boek “De Vliegende Hollander en Terneuzen” mag de conclusie worden getrokken dat Terneuzen met recht de stad van de Vliegende Hollander genoemd mag worden. Benieuwd naar het verhaal van de Vliegende Hollander?

Het verhaal van de Vliegende Hollander

Er zijn verschillende versies van het verhaal over de Vliegende Hollander. Het meest bekende verhaal is het verhaal waarbij kapitein Willem van der Decken op de ochtend van Eerste Paasdag per sé wilde uitvaren. Ondanks de slechte weersomstandigheden en tegen de zin van zijn vrouw in. De temperamentvolle kapitein had echter geen tijd te verliezen – weer of geen weer, Pasen of niet: hij wilde met zijn VOC-schip zo snel mogelijk koers zetten naar Oost-Indië! Na een lange reis bereikt het schip de Kaap de Goede Hoop. De kapitein probeert om de kaap te varen, maar de bemanning protesteert. De kapitein wordt zo kwaad dat hij de stuurman overboord gooit en uitroept: “God of de duivel… de Kaap vaar ik om, al moet ik varen tot het laatste oordeel!’ Het blijkt niet zonder gevolgen, het schip komt in de macht van de duivel. De kapitein moet eeuwig blijven rondvaren op zee. De bemanning sterft, maar blijft wel, zwijgend, haar taken verrichten. Volgens de overlevering vaart het schip nog altijd met bloedrode zeilen tegen de wind in boven het water…

De link tussen Terneuzen en de Vliegende Hollander

In 1837 duikt de naam Terneuzen voor het eerst op in een boek van de Engelse schrijver Frederick Marryat. Hij beschrijft het verhaal als een echt Terneuzens volksverhaal. Marryat en zijn dochter woonden in de jaren dertig van de negentiende eeuw een tijd in Terneuzen. De stad is gelegen aan de Westerschelde en staat hierdoor in open verbinding met de Noordzee. VOC-schepen konden destijds van daaruit makkelijk naar de Oost varen.

Terneuzen als de stad van de Vliegende Hollander

Langzaamaan wordt de Vliegende Hollander meer en meer het symbool van Terneuzen. In de jaren zestig van de 20ste eeuw verscheen kapitein Willem van der Decken voor het eerst op evenementen in Terneuzen. In 1972 werd in Terneuzen een monument van het schip opgericht, ontworpen door Piet Griep. Ook vind je in Oud Terneuzen museum-eetcafé De Vliegende Hollander. Het Zeeland Nazomerfestival bracht in 2006 een uitvoering van de opera Der fliegende Holländer van Richard Wagner in de haven van Terneuzen. In hetzelfde jaar werd in Terneuzen voor het eerst het Vliegende Hollander Festival georganiseerd. Ook duikt de naam De Vliegende Hollander nogal eens op in het Terneuzense sport- en verenigingsleven. Kortom, Terneuzen is dé stad van de Vliegende Hollander.

You Tube

Facebook berichten

Bekijk onze laatste berichten en blijf op de hoogte!