• Vliegende Hollander by night

Wijnen uit het land van Axel? Die moeten over een paar jaar geschonken worden

Van links naar rechts: Ellen de Bat, Johnny de Bat, Robin de Bat, Danny van Regenmortel, Jeanien van Regenmortel en Joyce de Bat.

Op het strand van Tenerife kreeg Danny van Regenmortel een jaar geleden ineens een idee. Zou het niet leuk zijn om op het land achter hun huis een wijngaard aan te leggen? Eenmaal thuis deelde hij zijn plan met de buren, die op hetzelfde erf wonen. Geloof het of niet: Johnny en Ellen de Bat liepen met hetzelfde plan rond. Niet veel later was Wijngaard Bossenblie geboren.

De wijngaard is gesitueerd in de polders net buiten Axel, aan de achterkant van het erf dat aan de Beoostenblijsestraat ligt. De families Van Regenmortel en De Bat hebben daar de handen ineen geslagen en veel werk verzet. Wat daar is gecreëerd, dat hebben we in de gemeente Terneuzen nog niet eerder gezien. Een 4.600 planten tellende wijngaard, die op termijn goed moet zijn voor zo’n 8.000 flessen wijn.

“Ik kwam er eigenlijk op door een artikel in de PZC over Wijngaard ’t Biezenhof in Eede”, vertelt Johnny de Bat. “Ik ken Ronald Blomme, die de wijngaard samen met zijn vrouw Diana runt. Zouden we dat hier ook kunnen doen, dacht ik. Ik heb het plan voorgelegd aan Danny en Jeanien en zij bleken stomtoevallig met hetzelfde idee rond te lopen. We hebben contact gezocht met Ronald, zijn bij hem langs gegaan en hij is ook hier in Axel op bezoek geweest. Daarnaast zijn we ons ook verder gaan verdiepen in het maken van wijn.”

Ik heb het plan voorgelegd aan Danny en Jeanien en zij bleken stomtoevallig met hetzelfde idee rond te lopen

Door de klimaatverandering is de wijnbouw de afgelopen jaren langzaamaan wat verschoven, onder meer naar het noorden van Europa. “In Europa kon je voorheen het beste wijn verbouwen tussen de 30ste en 50ste breedtegraad”, legt Robin de Bat uit. De zoon van Johnny en Ellen voegt eraan toe: “Dat is naar de 32ste en 52ste breedtegraad verschoven. In Denemarken wordt nu bijvoorbeeld ook wijn gemaakt. We moeten wel opletten dat er niet te veel vocht bij de wijnplanten komt. Schimmelvorming is de grootste bedreiging. We hebben via een tussenpersoon Duitse rassen gekocht, uit de buurt van de Moezel. Die zouden het hier goed moeten doen.”

Ontzettend diep

Het onderhoud vergt veel tijd van de families De Bat en Van Regenmortel. “Het gebruik van chemische middelen proberen we daarbij tot een minimum te beperken”, vertelt Johnny de Bat. “De wijnplanten zijn vorige maand geplant. De wortels gaan ontzettend diep. De wijnplant is een klimplant die heel groot kan worden. Het onderhoud is daardoor heel belangrijk. Je moet op tijd snoeien, om de druiven goed te kunnen laten groeien.” Rondom iedere wijnplant is een doorzichtige koker geplaatst. “Dat is om te voorkomen dat dieren erbij kunnen. Maar in de kokers ontstaat ook een microklimaat. Dat is heel belangrijk.”

Pionieren, dat is wat ze doen. Van beide families helpt vrijwel iedereen mee. Zo nemen de dochters Joyce de Bat en Kyra van Regenmortel de marketing voor hun rekening. “We willen straks graag leveren aan onder meer lokale restaurants en boerderijwinkels”, vertelt Johnny de Bat. “Je weet precies wat er met deze wijn is gebeurd. We willen iets lokaals, iets unieks neerzetten, op een duurzame manier. Dat spreekt ook jongeren aan.”

Op welke manier kun je de druiventrossen het best laten ontwikkelen? Om antwoord op – onder meer – die vraag te krijgen, zijn de leden van beide families een cursus gaan volgen. “We vinden het mooi dat de jongere garde er ook interesse voor heeft”, bekent Johnny de Bat. “We hopen dat zij er in de toekomst mee verder willen.” Voorlopig moet er veel en hard gewerkt worden, om de wijnplanten te laten groeien en ontwikkelen. Robin de Bat: “In het derde jaar kun je voor het eerst een beetje wijn maken, in het vierde jaar is dat normaal gezien al veel meer. We hebben hier vier verschillende rassen staan, twee witte en twee rode.”

Het vergt nog even wat geduld, maar over een paar jaar moet het echt zo ver zijn. Dan kan er geproefd worden van ‘Wijnen uit het land van Axel’, zoals de slogan luidt. Gefabriceerd op Wijngaard Bossenblie.

🍷 Wijngaard Bossenblie
📍 Beoostenblijsestraat 2a in Axel