• Vliegende Hollander by night

Yara investeert in de toekomst!

Op dit moment heeft Yara Sluiskil 25 vacatures openstaan. Met goede planning, de werving van nieuwe operators en gerichte scholing zetten zij alles op alles om de opgedane kennis en jarenlange ervaring te behouden en over te brengen op de nieuwe generaties.

Simulator
Vorig jaar heeft Yara bijna zestig nieuwe collega’s mogen verwelkomen, dat is tien procent van het personeelsbestand. Medewerkers in de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn gestart toen er tal van nieuwe fabrieken werden gebouwd, zwaaien nu af om te gaan genieten van een welverdiend pensioen. Het is zaak dat er tijdig wordt ingespeeld op het vertrek van medewerkers. Afgelopen november behaalde Ammoniakfabriek Reforming-D een wereldrecord van 5 jaar non-stop in bedrijf. Dat betekent dat ze in vijf jaar tijd geen grote storingen hebben meegemaakt en daarmee ook geen opstart van de immense fabriek. Aan de ene kant is het natuurlijk geweldig dat Yara goede en betrouwbare fabrieken heeft die keer op keer wereldrecords neerzetten, maar aan de andere kant krijgt het opleiden van operators daarmee ook een andere dimensie. Daarom wordt er deze in maart 2020 een simulator toegevoegd aan de opleidingsfaciliteiten, waarop tal van scenario’s kunnen worden nagebootst. Zo krijgen nieuwe medewerkers de mogelijkheid om te oefenen met shutdowns en de meest risicovolle situaties, zodat ze toch al ervaring opdoen.

Samenwerking tijdens de Techniek Experience
Hoe zorgen ze er voor dat jongeren voor een technisch beroep kiezen? Ook daar zet Yara samen met andere bedrijven in de Kanaalzone op in. In januari stond de zesde Techniek Experience op het programma. De Experience is bedoeld om jongeren te laten zien wat een technisch beroep inhoudt en welke carrièremogelijkheden ze daarmee krijgen. Veel verschillende regionale bedrijven kwamen naar in het Industrieel Museum Zeeland om ruim negenhonderd tweedeklassers uit het voortgezet onderwijs te laten kennismaken met beroepen in logistiek, onderhoud en procestechniek. Yara Sluiskil laat met een mini-granulator zien hoe kunstmestkorrels worden gemaakt. Dit jaar was er ook een nieuw aspect. Leerlingen konden op magneetborden het hele proces in elkaar knutselen voor een limonadefabriek. Een puzzel van factoren om deze te laten draaien.

Verschillende activiteiten in en op het terrein voor studenten
Yara ontvangt regelmatig studenten om een kijkje te nemen. Zo hebben de studenten Aquatic Eco Technology van de Hogeschool Zeeland een onderzoeksopdracht uitgevoerd bij ons algenbassin en laboratorium. Daarnaast hebben leerlingen van Havo2 van het Lodewijk College alles geleerd over veiligheid in de SafetyStreet en bij de onderhoudsdienst. Niet alleen op het terrein wordt er in de toekomst geïnvesteerd. Tijdens de viering van 50 jaar Scalda procestechniek eind november heeft Yara, samen met Emerson, bekend gemaakt de proeffabriek van Scalda in een nieuw jasje te steken in 2020. Het besturingssysteem van de proeffabriek wordt vervangen, zodat studenten virtueel kunnen ervaren hoe het is om te werken in een fabriek van Yara.

Knowledge grows! Wil jij werken bij Yara Sluiskil? Neem dan een kijkje op de website www.yara.nl