• Vliegende Hollander by night

Zeeuws-Vlaamse bierbrouwers

Vrijdag 17 mei zal Terneuzen in het teken staan van speciaalbier tijdens TERNEUZEN PROOST.
Speciaal voor dit evenement hebben we vier Zeeuws-Vlaamse bierbrouwers te gast, die jou alles vertellen over het brouwproces, de ingrediënten en het ontstaan van het bier. Wij vroegen de brouwers van Barbier en Brouwerslokaal om hun favoriete bier tijdens de Bierroute TERNEUZEN PROOST.

 

Luc van Brouwerij Barbier:
“Mijn favoriet van de twee te proeven bieren is de Barbier Irish Stout.
De reden hiervan is dat dit bier veel kracht en smaak heeft bij een alcoholpercentage van 4,5%.

Voor een Irish Stout is hij zeker niet te bitter waardoor het bier makkelijk weg drinkt. met de mening dat je stout-bieren alleen in de winter bij de haard zou moeten drinken ben ik het niet eens. Het is gewoon een lekker donker bier wat zowel in de zomer als in de winter kan.

Als ik een bier moet kiezen wat tijdens de Bierroute TERNEUZEN PROOST geschonken wordt dan gaat mijn voorkeur uit naar een dubbel trappist van Westmalle. Ook weer een heerlijk donker bier van hoge kwaliteit wat zowel in de zomer als in de winter kan”.

 

Tjeb van Brouwerslokaal:
“Wij hebben zelf geen favoriet in ons eigen assortiment, elk bier is uniek en zijn niet te vergelijken.

Wat mooi is, is dat we vorige week op de London Beer Competition 2 prijzen hebben gewonnen, toevallig met de 2 bieren die wij tijdens de Bierroute TEREUZEN PROOST schenken; Zeeuws Blond (zilver) en Imperial Russian Stout (brons).

De Dutch Bargain Imperial Zeeuws Blond is een ode aan de fruitige Zeeuwse blonde meisjes. Fris als je eerste vakantieliefde, bitter zoals die hartstocht vaak eindigt. Met een alcoholpercentage van 7,2 procent zo toegankelijk dat er altijd een nieuwe komt. Net als in de liefde.

Dutch Bargain Imeprial Russian Stout is zwart als een Moskouse nacht. Hervormend als Gorbatjovs perestrojka, want vanwege de complexe moutstort sterk bevriend met de English Stout. Met een mooie schuimkraag en toetsen van mokka, cacao en een dikke espresso met room. Een opduvel van 11,5%. Een Rus als kameraad van een Engelsman. Het kan dus wel.

Tussen de 42 bieren die tijdens de Bierroute TENREUZEN PROOST worden geschonken vind ik het lastig een keuze te maken. Ieder bier heeft zijn eigen charmes en karakter. Er zitten echt een heleboel lekkere bieren tussen. Ik ben nu al benieuwd naar de reactie van de deelnemers, die zullen zeker verrast worden!”

 

Brouwerij Rodanum en La Fontaine zijn ook  aanwezig met speciaal bieren uit eigen brouwerij.

Brouwerij Rodanum schenkt de volgende twee bieren:

Tripel Jules – 8% Geur/aroma: fruitig, banaan, citrusvruchten, hoparoma’s. De smaak is volmondig, in aanvang fruitig, met een lichte bitterheid in de nasmaak.

IPA Aquila – 7% Geur/aroma: tropische vruchten, hoparoma’s. De smaak is in aanvang fruitig, met een mooie bitterheid in de nasmaak. Deze is niet direct overheersend, maar blijft in evenwicht met de zoete tonen.

Brouwerij La Fontaine schenkt deze twee bieren:

Belle & Forte – 7% Een mooi donker amberkleurig bier dat bij de eerste aanzet een zoetige volmondige kruidige complexiteit teweeg brengt, die overgaat in een frisse fruitige bittere afdronk met een vleugje citrus.

Belle & Elegante – 6,5% Een mooi goudblond kleurig en elegant bier dat zich in het begin kenmerkt door een frisse, maar toch volle smaak met een vleugje zuiderse vruchten. Door de licht bittere afdronk een ideale dorstlesser in de zomer.

 

Heb jij al tickets voor de bierroute TERNEUZEN PROOST? Let op: deelname is beperkt!