• Vliegende Hollander by night

Ondernemers in spe: zomerondernemer

Deze week starten jongeren in Zeeland met het waarmaken van hun droom! Iske en Martijn deden eerder al mee met ‘Zomerondernemer’ en vertellen over hun ervaring en bedrijven. Iske is zelfs 3e geworden! Reden genoeg om deze local heroes het hemd van het lijf te vragen.

Wat voor bedrijf heb je opgestart tijdens Zomerondernemer?

Iske: Ik heb een marketing en design bureau opgestart.

Martijn: Ik ben begonnen met de verhuur van audio en lichtapparatuur.

 

Wat was jouw motivatie om jezelf op te geven voor Zomerondernemer?

Iske: Ik wou graag meer jongeren ontmoeten die ook gedreven zijn in het ondernemerschap en ik hoopte door mee te doen ook mijn netwerk op te kunnen bouwen.

Martijn: Ik wou me graag inschrijven bij de Kamer van Koophandel maar ik had geen idee wat daar allemaal bij kwam kijken. Hierover wilde ik eerst meer kennis verzamelen voor ik mezelf daadwerkelijk ging inschrijven.

 

Was je al bekend met het project Zomerondernemer?

Iske: Nee ik wist niet van het bestaan af tot dat Martijn met het idee kwam om ons op te geven.

Martijn: Ik had er ook nooit eerder van gehoord tot ik het op Facebook voorbij zag komen. Het sprak me direct aan en ik had nog geen vakantieplannen dus niets wat me tegenhield om mezelf in te schrijven.

 

Wat is voor jou een hoogtepunt van het project Zomerondernemer?

Iske: Ik vond het heel erg leuk om met de groep verschillende bedrijven te bezoeken. Op die momenten kon je luisteren naar de verhalen van de ondernemers en dat geeft mij heel veel inspiratie.

Martijn: Ik vond de interviews met Omroep Zeeland heel erg leuk. Ik heb een radioartikel mogen doen, een item op tv en twee artikelen op hun website dus dat is ook meteen goede promotie voor mijn bedrijf. En ik vond de dag over boekhouding heel leuk omdat ik daar veel van heb geleerd.

 

Wat heb je vooral geleerd tijdens Zomerondernemer?

Iske: Bij de finale was Omroep Zeeland aanwezig en dan moet je jezelf goed presenteren en een pitch houden om jezelf en je bedrijf te verkopen. Op het begin was ik daar er onzeker over maar daar word je iedere week in getraind dus je wordt er steeds beter in.

Martijn: Vooral basisboekhouding en wat er allemaal meer bij komt kijken dan alleen spullen verhuren. Ook vond ik het heel leerzaam hoe je een bedrijfsplan schrijft en hoe je dat concreet moet maken.

 

Welke tip zou je iemand anders willen meegeven die deel wilt nemen aan Zomerondernemer?

Iske: Gewoon doen en niet onzeker zijn. Iedereen begint op hetzelfde niveau dus je hoeft niet bang te zijn dat iemand meer kan dan jij. Onthoud: inzet tonen, vragen stellen en actief meedoen is heel belangrijk!

Martijn: Je maakt het project zo leuk als dat je zelf wilt. Ik heb er zelf voor gekozen om mee te doen en er met alle motivatie aan gewerkt. Ik neem mijn bedrijf serieus dus schrijf je niet in als je niet gemotiveerd bent.

 

Hoe gaat het nu met je bedrijf?

Iske: Met mijn bedrijf gaat het goed. Ik werk 3 dagen per week voor mijn bedrijf en 2 dagen bij mijn moeder bij Mia’s Restaurant en Lounge in Axel. Daar komen ook 80% van mijn klanten over de vloer.

Martijn: Ik heb absoluut niks te klagen. Ik heb hele leuke klussen achter de rug en in het vooruitzicht. Ook doe ik steeds meer dingen waar ik echt van geniet. Dingen doen die ik leuk vind is het belangrijkste en geld is eigenlijk een beetje bijzaak.

 

Heeft Zomerondernemer invloed gehad op waar je nu staat met je bedrijf?

Iske: Hmm, dat vind ik een moeilijke vraag. Ik denk het wel want heb er uiteindelijk ook klanten door gekregen en het zorgt voor meer bekendheid aan je bedrijf.

Martijn: Zeker, anders had het veel langer geduurd voor ik me had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Doordat ik me heb ingeschreven heb ik veel meer en grotere klussen gehad. Nu heb ik meer zakelijke klanten. Dat is natuurlijk erg aantrekkelijk.

 

Waar zie je je bedrijf over 5 jaar?

Iske: Ik hoop op een eigen kantoor en mensen in dienst te kunnen nemen. Nu zit ik bij het kantoor van mijn moeder.

Martijn: Dan hoop ik klaar te zijn met mijn opleiding en dat ik genoeg verdien om er mijn boterham mee te verdienen en dat ik personeel in dienst kan nemen. Nu doe ik het naast mijn opleiding maar ik hoop dat het over vijf jaar mijn fulltime job is.

 

Welke kansen biedt deze regio voor jouw bedrijf denk je?

Iske: Er is in deze regio veel vraag naar wat ik aanbied en er zijn nog veel bedrijven die achter lopen op het gebied van marketing. Hier is het ook bijzonder om een jonge ondernemer te zijn en wordt er meer aandacht aan besteed. Dat zie je in grote steden veel minder. En tot slot willen ondernemers met een startent bedrijf vaak samenwerken met een ander startent bedrijf dus dat biedt zeker ook kansen.

Martijn: Hier is minder concurrentie ten opzichte van grote steden dus kun je jezelf makkelijker onderscheiden.

Wat is het leukste project dat je met je bedrijf hebt mogen doen.

Iske: De leukste samenwerking tot nu toe is met Bloomz. Zij zijn nu naast een thee-lijn ook een koffie-lijn gestart. Daarvoor mag ik nu de website en social media verzorgen.

Martijn: Ik heb de laatste tijd veel leuke projecten mogen doen en in het vooruitzicht. Het evenement Champagne showers bij Mia’s was heel erg leuk. Draaien in de Ikon was heel leuk en ik stond op Bevrijdingsfestival zeeland, daar kijk ik ook met een extra goed gevoel op terug. Binnenkort draai ik ook nog op Vestiville dus dat gaat ongetwijfeld ook echt heel gaaf worden!

 

Zomerondernemer Zeeland is een project waarbij jij wordt geholpen met het opstarten van jouw eigen bedrijf. Geheel kosteloos! Aanmelden of meer informatie: https://www.zomerondernemer.nl/zeeland/